Spawdź dostępność usługi w Twojej okolicy
×

Podaj swój kod pocztowy:

Przepis na esencjonalny i aromatyczny rosół drobiowy.

Składniki:

  • Korpus z kurczaka EKO ok. 0,8 kg
  • Łapki z kurczaka EKO ok. 0,5 kg
  • Dwie marchewki ok. 0,2 kg
  • Jedna pietruszka korzeń ok. 0,1 kg
  • Kawałek selera ok. 0,3 kg
  • Kawałek pora ok. 0,2 kg
  • Trzy cebule żółte nieobrane ok. 0,2 kg
  • Trzy ząbki czosnku
  • Natka pietruszki ok. 0,1 kg
  • Pięć kuleczek ziela angielskiego
  • Cztery listki laurowe
  • Pieprz
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Korpus i łapki – mocno schłodzone zalać lodowatą wodą i gotować na małym ogniu bardzo powoli – po 1-1,5h zebrać z wierzchu ścięte białko tzw. „szumowiny” – ten punkt jest bardzo ważny, bo dzięki temu nasz rosół będzie klarowny.
  2. Warzywa obieramy, cebulę zostawiamy nieobraną – tak przygotowane warzywa dorzucamy do wywaru.
  3. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.
  4. Gotujemy min. 2 h na małym ogniu.